Palarnia kawy

Lokalnie palona kawa to nie tylko świeżość, lepsza jakość, szersza gama opcji, ale także dbałość o środowisko. Małe, lokalne manufaktury kawy sięgają wyłącznie po kawy ze zrównoważonych i ekologicznych plantacji. Kawa dostarczana jest do Polski w formie surowych ziaren, przez co cały proces przygotowania kawy, jaką my znamy z najlepszych kawiarni, odbywa się tutaj, u regionalnych przedsiębiorców. Wspieramy więc lokalny rynek, w zamian dostając wysublimowany smak i doskonałą jakość w stosunku do ceny. Jak to więc jest z kawą paloną lokalnie w Polsce?

Lokalne palarnie kawy – dlaczego świeżo palona kawa jest lepsza?

Kawa, która powstaje w palarniach, jest jasna, aromatyczna, nieoksydowana. Palenie kawy w palarni trwa od 8 do 15 minut, w tym czasie ziarno zwiększa swoją objętość prawie dwukrotnie i traci od 12 do 20% masy. Podczas palenia zachodzą różnorodne reakcje chemiczne oraz fizyczne, dzięki którym ziarno zmienia swój kolor, zyskuje niepowtarzalny aromat i smak, za który kawa jest tak uwielbiana.

Dobra palarnia kawy z całą pewnością kieruje się zasadą, mówiącą o tym, iż lokalne znaczy lepiej. Mistrzowie palenia kawy manipulują na wszelkie sposoby poznanymi metodami, aby wydobyć pełen, niepowtarzalny smak kawy, o który ciężko w zwykłych supermarketach. Dlaczego więc warto wybierać kawę z lokalnych palarni?

Co świadczy o prestiżu lokalnie palonej kawy?

Wybierając kawę z lokalnej palarni, mamy gwarancję, że znajdziemy kawę, która została wypalona w niedalekim czasie. Lokalna Palarnia kawy informuje swoich klientów o świeżości swoich produktów przez specjalne pieczątki lub naklejki na swoich opakowaniach, informując o dacie palenia kawy.

Co więcej, palarnie kawy otwierane są przez prawdziwych pasjonatów. Oznacza to lepszą od standardowych rodzajów kawy jakość, ponieważ specjaliści wybierają najlepszą kawę, wykorzystując swoją wiedzę na temat ziaren, a także takich aspektów jak:

  • Kraj pochodzenia;
  • Wysokość hodowli kawy n.p.m.;
  • Rodzaj drzewa kawowego.

Dzięki temu palarnie są w stanie wydobyć najlepsze cechy każdej odmiany ziarna.

 

Palarnia kawy sklep internetowy – co zyskujemy, wybierając kawę w Internecie?

Odwiedzając lokalną palarnię, czy to osobiście lub przez Internet, można doświadczyć i posmakować smaków kawy, z którymi w innym przypadku nie mielibyśmy styczności w supermarkecie. Zwykle palarnia kawy ma kilka tradycyjnych ofert, takich jak Brazylia, czy Kolumbia. Dostępne są także o wiele rzadsze odmiany jak te hodowane w Etiopii czy Kenii.

Lokalne palarnie kawy wnoszą także wkład w ochronę środowiska. Stosując takie certyfikaty jak Organic, Rain Forest Alliance, czy Bird Friendly promują idee zrównoważonych upraw, przeznaczając fundusze ze sprzedaży kawy na rozwój ochrony naszej planety. 

Kawa prosto z lokalnej palarni – czy warto?

Zdaniem wielu, oprócz pomagania lokalnym plantatorom kawy na zasadach Fair Trade, a także możliwości wypróbowania nowych smaków – próbowanie kawy prosto z lokalnych palarni jest niezwykle wartościowym i wygodnym doświadczeniem. Dobra palarnia kawy mająca własny sklep internetowy jest w stanie przysłać najróżniejsze kawy z całego świata, obfitujące w bogate aromaty i świeżość niespotykaną nigdzie indziej.

Kupując kawy z lokalnych palarni, wspierasz nie tylko samą palarnię, ale także swoją społeczność. Kupowanie lokalnych produktów to gwarancja świeżości, a także bezpośrednia pomoc przekazywana nie tylko pasjonatom kawy, ale także plantatorom, ciężko pracującym na to, abyśmy mogli codziennie spożywać nasz ulubiony napój.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here