Jak wygląda profesjonalna pieczarkarnia? Co powinno się w niej znaleźć?

Pieczarkarnie to polska żyła złota. W obecnych czasach posiadanie własnej hali jest o wiele łatwiejsze. Bez problemu możemy znaleźć firmy, które nam pomogą w założeniu profesjonalnej uprawy, jak też dostawców odpowiednich elementów wyposażenia.

Zanim jednak zdecydujemy się na nowy biznes, warto dowiedzieć się więcej na jego temat. Dzięki temu będziemy mieli świadomość, jakimi powinnyśmy dysponować środkami i jak dużymi halami uprawnymi.

Popularność pieczarkarni

Pieczarki to grzyby, które szybko bardzo szybko i nie potrzebują specjalnych środków pielęgnacji. Są one produkowane i sprzedawane na masową skalę. Kiedyś cykl hodowli trwał 15 tygodni. Dzisiaj, dzięki usprawnieniom i innowacjom, został on skrócony 2,5-krotnie.

Sukces hodowli jest uzależniony od kilku czynników, takich jak wyposażenie pieczarkarni. Jest to między innymi wybór odpowiedniego podłoża, nowoczesnej hali i maszyn utrzymujących właściwą temperaturę oraz wilgotność powietrza.

Podstawowe elementy pieczarkarni

Aby hodowla ruszyła, potrzebujemy odpowiednio zbudowanej hali, która pozwoli na zachowanie mikroklimatu. Ściany i stropy hali powinny posiadać izolację cieplną. Pomoże to w zachowaniu skrajnych temperatur w komorach uprawowych.

Oprócz nich w pieczarkarni odnajdziemy system korytarzy komunikacyjnych, chłodnie, kotłownię, pakownię, maszynownię wody lodowej i miejsca przeznaczone do załadunku towaru jak rampa załadowcza. Przy projekcie nie należy też zapominać o magazynie opakowań, garażu do maszyn i oczywiście o pomieszczeniach socjalnych.

Kluczowym elementem jest wybór podłoża. Nie należy na nim oszczędzać Jego jakość będzie definiowana przez ilość zebranych plonów.

Czego nie może jeszcze zabraknąć w pieczarkarni?

Wyposażenie pieczarkarni to klucz do sukcesu. W profesjonalnej hali uprawnej należy zadbać o odpowiednie systemy i instalację. W tym przede wszystkim o klimatyzację i wentylację, które zapewnią dobre powietrze wewnątrz komór. Aby uniknąć pleśni, która można zniszczyć całą naszą pracę, warto wyposażyć się o system kontroli mikroklimatu. Nowoczesne programy pobierają informację z zewnątrz komór na temat wilgotności i temperatury. Umożliwia to ciągłe utrzymanie odpowiedniego mikroklimatu wewnątrz komór uprawnych.

Aby pieczarki rosły szybko i zdrowo, trzeba zapewnić im dobre nawodnienie i oświetlenie. W tym celu przedsiębiorcy wykorzystują system nawadniania podłoża, który działa na zasadzie magistrali wodnej z pompą zasilającą i dyszami zraszającymi. W celu naświetlanie pieczarek używane są lampy hermetyczny, profesjonalne do warunków uprawnych. Nie ma potrzeby dostarczania dużej ilości światła ze względu na ryzyko wystąpienia pleśni.

Pieczarkarnie nie bez powodu powstają na terenie całej Polski. Jest to bardzo praktyczny biznes, umożliwiający szybki dochód. Pomimo że może się wydawać, że ilość niezbędnych elementów hal uprawnych jest przytłaczająca, uprawa pieczarek jest na tyle łatwa, że inwestycja szybko się zwraca. Warto wybrać profesjonalne firmy, które dostarczą odpowiednich sprzętów, aby nasza pieczarkarnia ruszyła pełną parą i wydała swoje pierwsze plony.

Więcej informacji na stronie: http://luckygrower.com/

[Głosów:5    Średnia:3.6/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here